Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου την Εκπαιδευτική βαλίτσα «Γη 2030»!!! Η βαλίτσα αυτή διακινείται στα σχολεία από τον φορέα Άγονη Γραμμή Γόνιμη, με την υποστήριξη της HELLENiQ ENERGY, έχει την έγκριση του ΙΕΠ, είναι προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η θεματική της αφορά το περιβάλλον και στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος που συνοδεύει τη Βαλίτσα είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως έχουν διαμορφωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οι μαθητές/τριές μας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να αναστοχαστούν  και να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους για ζητήματα που αφορούν στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, να ενεργοποιηθούν και να αλλάξουν στάση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν φορείς αλλαγής και θα κάνουν ό,τι μπορούν για την επίτευξη των στόχων, έτσι ώστε να η Γη μας να αποτελέσει έναν ειρηνικό, δίκαιο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, υγιή και ασφαλή τόπο για όλους μας!

Αρχικά, γνωρίσαμε όλους τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και συζητήσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες τι είναι βιώσιμη ανάπτυξη.

Ασχοληθήκαμε με τον 12ο στόχο « Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή». Τα παιδιά κατέγραψαν σε ένα φύλλο χαρτί όλα τα παιχνίδια τους. Στη συνέχεια με το αντικείμενο του στόχου, που ήταν ένα μανταλάκι, έπαιξαν με τον τροχό και το μανταλάκι και ανάλογα με τον αριθμό που έδειχνε ο τροχός αφαιρούσαν και τον αντίστοιχο αριθμό παιχνιδιών. Μέσα από το παιχνίδι κατάλαβαν ότι είχαν πολλά παιχνίδια, τα οποία αν τα έχαναν, δεν τους ήταν και τόσο απαραίτητα. Διαπίστωσαν ότι είχαν πολλά παιχνίδια που τα ζήτησαν από τους γονείς τους και δεν τα έπαιζαν πια. Επιπλέον σε μια περίπτωση όπου μαθήτρια έχασε όλα τα παιχνίδια της, τα παιδιά ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να παίξουν με πολλά παιχνίδια που δεν απαιτούσαν κάποιο αντικείμενο, όπως τυφλόμυγα, κυνηγητό, κρυφτό κλπ.

Στη συνέχεια συζητήσαμε για τους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης που έχει ένα μανταλάκι. Η φαντασία  των παιδιών ήταν πολύ επινοητική. Μπορείτε να ακούσετε: μανταλακι-εναλλακτική χρήση (1)

Μετά ασχοληθήκαμε με τον 3ο στόχο «Καλή υγεία και ευημερία». Συζητήσαμε την αξία που έχει η φροντίδα του εαυτού μας και παίξαμε το παιχνίδι έκφρασης συναισθημάτων ακούγοντας μουσική. Με κλειστά μάτια και ακούγοντας « Το νησί των συναισθημάτων» κουνούσαν το σώμα τους. Δήλωσαν ότι ένιωθαν πολύ όμορφα και ήταν « σα να πετούσαν».

 

Τέλος ασχοληθήκαμε με τον 17ο στόχο « Συνεργασία για τους στόχους». Συζητήσαμε και εστιάσαμε στη πρόθεση συν ως πρόθυμα και εκφράζει κάτι που γίνεται μαζί με κάποιον άλλον. Τα παιδιά έγραψαν τις σκέψεις τους και τις ευχές τους για το τι θα έχουμε πετύχει το 2030 για τον πλανήτη Γη.

Ευχαριστούμε πολύ την εταιρεία HELLENiQ ENERGY!!!